Samuel Allerton (°1976) werd geboren in de Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Hij had er een zorgeloze jeugd aan de oevers van de Bonza Bay rivier en later verhuisde het gezin naar een boerderij, te midden van open velden. Hij is de tweede zoon uit een muzikaal gezin met vier kinderen. Samuel is een begenadigd cellospeler. Hij maakt deel uit van een familie met veel geneesheren, waaronder ook zijn vader. Van jongs af aan vond Samuel het geweldig om zijn vader naar het ziekenhuis te vergezellen en hem operaties te zien uitvoeren. Dit was het begin van zijn fascinatie voor de anatomie van de mens. Van jongs af aan was hij gepassioneerd door kunst en natuur, twee onderwerpen die nog steeds zijn leven en werk beïnvloeden. 

Reeds op jonge leeftijd had hij een rebels creatief kantje, dat ervoor zorgde dat hij zijn middelbare school beëindig- de met een onderscheiding voor de richtingen kunst en muziek. Het was duidelijk dat voor Samuel geen carrière in de geneeskunde weggelegd was en dus trok hij naar het Verenigd Koninkrijk. Daar studeerde hij aan het Ampleforth College en aan de Summer School van het Slade in Londen. Het leed geen twijfel dat zijn toekomst in de creatieve kunsten zou liggen. 

Terug in Kaapstad behaalde hij een Honours degree aan de befaamde Michaelis School of Art van de universiteit van Kaapstad. Daar kon Samuel vrijuit experimenteren. Hij maakte er ook kennis met verschillende artistieke media, gaande van fotografie en werken in een donkere kamer tot het wonderlijke proces van brons gieten. Al zijn experimenten aan de universiteit resulteerden in zijn voorliefde voor brons, hout en steen, het tijdloze materiaal dat hij tot op vandaag gebruikt voor zijn favoriete creaties. 

Tijdens zijn verdere artistieke ontwikkeling is de invloed van Cycladische en primitieve kunst nooit ver te zoeken. Daarnaast beïnvloeden ook de hedendaagse popcultuur en het fenomeen van de massaproductie nog steeds zijn werk. Allemaal kenmerken die reeds in zijn studenten- oeuvre terug te vinden waren. Hij behaalde zijn diploma met onderscheiding en begon een carrière als fulltime beeldhouwer. In het begin was dat voornamelijk werken op commissie, vooral voor klanten van architecten en interieurdesigners. Maar al snel toonden galerijhouders interesse in zijn werk. Aan het begin van zijn carrière vulde hij de inkomsten van zijn werk als beeldhouwer aan met modellenwerk, wat hem zelfs de Men’s Health Look wed- strijd deed winnen. Bovendien werkte hij ook eventjes in de filmindustrie.

Samuel haalt zijn inspiratie vooral uit het dierenrijk, de natuur en woeste omgevingen. Heel vaak is de relatie van mens en natuur overduidelijk aanwezig in zijn werk. Ofwel is zijn kunstwerk een openlijke hommage aan de natuur, ofwel vecht hij voor haar behoud door middel van sociale kritiek en aandacht voor het vreselijke misbruik en de verwaarlozing van de natuur door de mens.

Zo trok Samuel naar Mozambique, naar het Niassa reservaat, en met natuurlijk materiaal dat hij daar vond, creëerde hij een serie beeldhouwwerken. Dit als antwoord op de verwoesting door de houtindustrie en de oorlog tegen de stroperij, waar hij in het reservaat getuige van was. Recenter bezocht hij ook het Virunga National Park in Congo. Daar kon hij de bijna uitgestorven berggorilla’s in hun natuurlijke habitat bestuderen. Het kwetsbaar leefgebied van deze zachtaardige reuzen wordt zwaar bedreigd door menselijke activiteiten en stroperij. Terug thuis na deze overweldigende ervaring, had Samuel genoeg inspiratie om te beginnen aan zijn Soul Series sculpturen.

Formeel gezien, benadert hij zijn werken vanuit twee zeer verschillende perspectieven, die resulteren in twee stijlen, deze lijken op het eerste zicht elkaars tegenpolen, maar uiteindelijk komen ze op hetzelfde neer.

Zijn beeldhouwwerk is eenvoudig, contemplatief, vaak ernstig; beïnvloed door kunstenaars als Mark Rothko, Henry Moore, Anthony Gormley, Isamu Naguchi en Brancusi. Zijn tekeningen en schilderijen zijn echter meer directe en impulsieve uitbarstingen, die als het ware de wereld om hulp roepen of mensen berispen voor hun hypocrisie en voor het flagrant onrecht dat ze de natuur en zichzelf onderling aandoen. Deze werken zijn agressiever, opener en explicieter. Zijn tekeningen zijn eerlijk, vaak verontrustend en altijd intiem. Samuel combineert een eigenaardig, primitief en hedendaags symbolisme, weloverwogen sentimentaliteit en emotionaliteit met ‘een poging het universele te bereiken via een persoonlijke benadering’. Zijn eenvoudige, contemplatieve aanpak is een beetje in strijd met het speelse karakter van zijn beeldhouwwerken, waardoor ze eigenzinnig zijn en de toeschouwer tegelijkertijd uitdagen. Ze stralen de kracht van een tijdloze primitieve bron uit.

Tegenwoordig woont Samuel in Franschhoek, te midden van de Kaapse wijngebieden. Zijn atelier bevindt zich in de Banhoekvallei, omgeven door de majestueuze bergen van Jonkershoek. Zijn echtgenote Heike is ook een kunstenares. Ze hebben samen twee tieners, Noa en Tyler.

Als hij eens een dag niet aan het werk is in zijn atelier, dan vind je hem ongetwijfeld in de oceaan, hij houdt immers van surfen en vrij-duiken. Ofwel is hij op verkenning in de omgeving van het prachtige berggebied van de West- Kaap, samen met zijn trouwe metgezel, zijn hond Mobi.