Contacteer ons.

0 + 8 = ?

WVAM.

Liefde op het eerste gezicht. Het moet tien jaar geleden zijn dat ik voor het eerst werken van
Samuel Allerton zag tijdens een reis naar Zuid-Afrika. Enkele jaren later ben ik de trotse agent geworden van deze man, die inmiddels op het verlanglijstje staat van galerijen wereldwijd. Samuel -Sam voor de vrienden- maakt geen kunst, hij ‘is’ kunst, van zodra hij opstaat tot 22 uur ’s avonds, want daarna heeft hij van zijn vrouw verbod gekregen om nog over kunst te praten.

Toch vermoed ik dat het in zijn hoofd echt 24/7 doorgaat: nieuwe ideeën bedenken, schetsen maken van een nieuw beeld dat tot dan enkel in zijn hoofd bestond, kleuren mixen en testen, stukken hout in brand steken en dan maandenlang in de grond begraven om te zien welk effect dat proces op het materiaal gehad heeft, enzovoort. De creativiteit van Samuel houdt gewoon nooit op. Elk bezoek aan zijn studio is een ervaring.

Naast kunstenaar, liefhebbende echtgenoot en vader, is Samuel ook een natuurmens. Ik noem hem wel eens Tarzan 2.0 en dat is niet eens zo ver van de waarheid. Ik heb hem bergen zien beklimmen met blote handen en één of ander beeld onder de arm, om toch maar de perfecte foto te kunnen nemen. Het soort avontuur waar de gemiddelde goed uitgeruste alpinist toch even over na zou denken.

Geef hem de zee, hij zal erin zwemmen, geef hem een boom, hij zal hem bewerken, geef hem eender wat en zijn creatieve brein doet er iets mee. Dat voel je ook in zijn werken en dat is volgens mij ook de reden waarom zijn kunstwerken wereldwijd op zoveel bijval mogen rekenen. Deze man is passie en dat zie je in elk beeld, elke tekening en elk schilderij dat hij maakt. Puur natuur, met invloeden van de pop art en een knipoog naar de cartoons waar hij
als kind mee dweepte. Werken waar je vrolijk of
net heel droevig van kan worden en altijd met een onderliggende boodschap, zonder ooit het esthetisch geheel uit het oog te verliezen.

Ik ben trots deze grote meneer te mogen begeleiden op zijn pad en het doet me veel genoegen getuige te mogen zijn van het succes dat hij heeft bij kunst- liefhebbers en kunstkenners wereldwijd. En geloof me vrij, dit is nog maar het begin van zijn verhaal. Binnen enkele jaren is hij niet meer weg te denken uit de internationale kunstwereld. U hebt nu zijn eerste boek in handen, geniet ervan! En een ‘inside’ boodschap voor Samuel: dank u wel, meneer.

–  William Vaesen WVAM